Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

середу, 8 квітня 2020 р.

Ріка пам'яті

Наша книга про переправу через річку,
 яка  завжди була головною справою поселення.
 Але, можливо, це ріка пам'яті або ріка часу?..
Андрій Васильєв


На жаль, карантин завадив презентації книги "Переправа" нашого читача Андрія Васильєва. "Переправа"  -  не просто книга про місто Первомайськ Миколаївської області, це - оригінальне, приватне оповідання про історію місцевості  на півдні України, це - признання в любові до своєї малої батьківщини. 


Відновлені маловідомі сторінки історії, сімейні спогади, відомі і зовсім невідомі земляки, а також матеріали декількох творчих експедицій та багато-багато іншого...
Як потрапити з двадцять першого у двадцяте століття, а потім у дев'ятнадцяте? Які потрібні орієнтири, як розповісти про минуле, як відтворити зв'язок часу?

    "У лихому 1919 році об'єднались три сусідні поселення на берегах Синюхи та Бугу – Богополь, Ольвіополь та Голта. У кожного своя історія. І місцевість цікава, по тим річечкам не одне століття проходили кордони між державами. Богопіль був польським, Ольвіополь виник на землі запорізькій, а Голта була слободою на ханських землях. Були у нас і фортеці, і карантинні застави і переправи, про які дехто вже знає. 
   Початком нашої загальноміської історії прийнято вважати відповідальне відрядження простого козака Степана Підстрельного, що його прислав у нашу місцину сам гетьман Іван Самойлович. Було то весною пам'ятного для всіх майбутніх первомайців 1676 року. Завдання було не аби яке - віднайти вдале місце для козацької фортеці. Та Степан не дарма мав влучне прізвище - вибрав гарне місце, не схибив і цього разу!
   Історія ця давно стала канонічною і всім добре відомою..."

  Якщо Вас цікавить історія міст і сіл України,  запрошуємо Вас - по закінченні карантину - на презентацію цієї книги та зустріч з одним із її авторів - Андрієм Васильєвим.

Джерело: Васильєв, А. Переправа /Андрій Васильєв, Віктор Васильєв, Ігор Гільбо. - Київ: Оптіма, 2018.

Немає коментарів:

Дописати коментар