Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 19 травня 2020 р.

"Таємниця початку виникає зі Словом"

Іван Павло ІІ
 "Любов сама врівноважує долю,
   Аби ми не розширювали виміри тіней"  

18 травня 2020 року світ відзначив 100-річчя від дня народження  Папи Римського Івана Павла ІІ, Святого  Католицької церкви. 
В приватних бесідах Папа Римський не раз зізнавався, що мати його - Емілія Качоровська - була русинкою, тобто українкою. Цей факт також підтверджують історики першоієрархів вселенської Церкви, а також Борис Філіпчак, американець українського походження, який вчився у Кракові разом зі старшим братом Папи Едмундом Войтилой і жонатий на родичці матері первосвященника.  
"Зі студентських літ Кароль Войтила захоплювався поезією і театром; літературна творчість посідала в його житті важливе місце та супроводила пастирську діяльність і теологічне мислення, доповнюючи до цілості духовну місію цієї великою людини" - писав в передмові до книги Івана Павла ІІ "Римський триптих" український письменник і громадський діяч  Іван Драч.
"Римський триптих" - останнє з прижиттєвих видань поезій Кароля Войтили. У ньому високою мірою явлено характерні для його поезій сконцентрованість думки і щільність вислову, прозора глибина символіки. Пропоноване тримовне видання (українською, польською і російською мовами) - чудова нагода ознайомитися з поетичним словом цієї неординарної людини. 
"Слово - одвічне бачення і одвічне виповідання" Іван Павло ІІ

У червні 2001 року 264-й Папа Римський Іван Павло ІІ відвідав з офіційним візитом Україну, де відправив урочисті меси у Києві та Львові. Приїзд до України був для Івана Павла ІІ важливою подією, можливо, навіть його життєвою мрією, яку з політичних причин він не міг раніше реалізувати. Щодо України він не боявся вживати особливо теплі визначення, зокрема: "З глибоким зворушенням і радістю я міг поцілувати улюблену землю України".
Джерело: Іван Павло ІІ  Римський триптих :медитації. - Київ: Пульсари, 2011.
http://vilne.org.ua/2018/06/papa-ivan-pavlo-ii-buv-ukraintsem/
Сегодня. - 2001. - 18 июня.

Немає коментарів:

Дописати коментар