Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 18 травня 2020 р.

Страшне слово "Сюрґун"

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу  
 
Депортовані кримські татари у снігах півночі.
 Молотовська область, 
1940-і роки.

Вигнання нацистів з Криму завершилося 12 травня 1944 року, а вже через тиждень радянська влада провела депортацію кримських татар. Їх звинуватили у масовому дезертирстві на початку війни та повальній співпраці з окупантами. Також подібні звинувачення були висунуті іншим народам Криму.
18 травня 1944 року розпочалося виселення кримських татар до Центральної Азії. До початку липня було депортовано 225 тисяч осіб: 183 тис. татар, 12 тис. болгар, 9,5 тис. вірмен, 15 тис. греків та 4 тис. представників інших народів. Ще 9 тис. кримців у 1945 році були відправлені на заслання з радянської армії. Внаслідок депортацій ще до кінця війни загинуло від хвороб і голоду понад 30 тисяч виселених.

Кримські татари зробили свій внесок у перемогу над нацизмом. До Червоної Армії було мобілізовано понад 12 тис. кримських татр, понад 3 тис. з яких загинули. Звання Героя Радянського Союзу було присвоєно 5 кримським татарам, 2 стали повними кавалерами ордену Слави і ще один - Ахмет-Хан Султан - став двічі Героєм.

Джерело: Україна в Другій світовій війні. - Київ : Український інститут національної пам'яті, 2015. - с. 22.

Немає коментарів:

Дописати коментар