Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 14 травня 2020 р.

Визначні музеї Європи: книжкова подорож


16 травня 2020 року  -  День Європи в Україні
Ці книги присвячені найбільшим зібранням європейського образотворчого мистецтва, знаменитим музеям та картинним галереям, в яких зосереджені видатні колекції живопису та скульптури*. Розраховані на широке коло читачів.


Прадо - найбільший музей світу, в якому зберігаються живописні твори європейських художників ХІІ-ХІХ ст. Прадо знаходиться в столиці Іспанії  Мадриді, тому в ньому представлена найбільша в світі колекція іспанського живопису. Музейне зібрання складається з трьох великих частин: картини, що належали іспанським королям; роботи, створені під заступництвом церкви й пізніше перейшли у власність держави; твори мистецтва, отримані в дар або придбані музеєм.




Лувр - один з найвідоміших і найбільш відвідуваних художніх музеїв світу, який займає третє місце за площею 160106 м2. Протягом століть кожен новий правитель Франції по-своєму перебудовуючи, оновлював і розширював його. Будівля музею - старовинний королівський палац - розташований в центрі Парижа, на правому березі ріки Сени. Лувр щорічно відвідує понад 8 млн. осіб.  Музей демонструє 35000 експонатів, від найдавніших часів до ХІХ століття.

Флорентійська Галерея Академії - була створена в ХVІІІ столітті при найстарішій Академії витончених мистецтв. У музеї можна побачити такі шедеври Мікеланджело Буонарроті, як "Давид" і "Раби", а також великі зібрання раннього італійського живопису, що дозволяє уявити, як зароджувалося ренесансне мистецтво. Пройшовши по залах галереї, можна також відчути дух самого Відродження, Раннього і Високого. Крім того, в ній виставлені роботи маньєристів, творчість яких відкривала нову епоху в італійському мистецтві, що наступила услід за Ренесансом, і академістів ХІХ століття.


Ватиканські музеї - комплекс музеїв у Римі, де зберігаються художні колекції, зібрані протягом століть Римськими Папами. Експозицію  щороку оглядають близько 5,5 млн. відвідувачів, що поставило їх на п'яте місце серед найбільш відвідуваних музеїв.  Ватиканські музеї засновані в ХVІ столітті папою Юлієм ІІ. У маршрут по музеях Ватикану входять Сикстинська капела зі стельовими розписами Мікеланджело, і станці, оформлені Рафаелем. Музеї налічують 54 галереї, або зали, серед яких Сикстинська капела є останньою.

Музей історії мистецтва у Відні - найбільший художній музей Австрії, створений у 1891 році на базі колекцій дому Габсбургів. Найбагатша картинна галерея зберігає кращі работі П. Брейгеля Старшого, а також твори великих майстрів - Джорджоне, Тінторетто, Тиціана, Веласкеса, Дюрера, Рембрандта, Рубенса. Тут зібрані східні й античні старожитності, скульптура і декоративне мистецтво, монети, медалі, печатки, зброя, екіпажі, музичні інструменти.



Галерея Академії у Венеції - художній музей, в якому зберігається найбільша колекція венеціанського живопису ХІV-ХVІІІ століть. Галерея заснована венеціанським Сенатом у 1750 році як школа живопису, скульптури та архітектури.       На початку ХІХ століття  художню школу  перетворили на музей. Його фонди стали поступово збільшуватися. Сьогодні в Галереї представлені работі таких прославлених майстрів, як Белліні, Джорджоне, Веронезе, Тиціан, Тінторетто, Каналетто, Гварді.

Національний археологічний музей в Афінах є найбільшим у Греції та одним з найвідоміших в світі. Музеон розташований в центрі стародавнього міста і зберігає пам'ятники та артефакти, що залишилися від великої античної цивілізації. Постійна експозиція музею налічує понад 20000 експонатів різних епох. Колекція кераміки - одна з найбільших в світі, охоплює період з ХІ століття до н. е. по романську епоху. Багаті зібрання бронзових виробів включають статуї, зброю, прикраси, посуд, знаряддя праці, культові та похоронні предмети.

Амстердамський Рейксмузеум - один з найбільших художніх музеїв світу. Сьогодні крім картин тут зберігаються твори скульптури, графіки, предмети декоративно-прикладного мистецтва, великий відділ займає мистецтво Азії. Понад мільйон експонатів охоплює період від Середньовіччя до ХХ століття. Безумовно, найбільший інтерес у відвідувачів викликає зібрання голландського живопису, яке вважається кращим у світі. Вищий щабель в його розвитку знаменують твори майстрів ХVІІ століття і перш за все Рембранта. Головна експозиція музею відведена його знаменитому полотну "Нічний дозор".

Угорська національна галерея розташована в історичному центрі Будапешту, в будівлях Будайської фортеці і Королівського палацу. Ця багатюща колекція була заснована в 1957 році. Тут зберігається майже 100 тисяч предметів середньовічного і сучасного мистецтва. Представлені готична дерев'яна скульптура і живопис, мистецтво стилю ренесанс і бароко, живопис, скульптура і графіка ХІХ-ХХ століть.



Національна галерея в Празі - головна художня галерея Чехії. У теперішній час вона являє собою велике зібрання творів чеського і європейського мистецтва від середніх віків до наших днів. Експозиції розміщені в різних історичних будівлях у центрі Праги, ядром яких залишається древній Штейнбергський палац, де зберігається найцінніша і найцікава частина колекції - зібрання картин уславлених майстрів.


Музей витончених мистецтв в Ґенті входить в число найдавніших музеїв Бельгії. Початок його заснування відноситься до кінця ХVІІІ століття. Музей відомий різноманітною живописною колекцією, що охоплює період від Середньовіччя до ХХ століття. Найзначніша частина зібрання - бельгійське мистецтво ХІХ-ХХ століть - найбільш повно характеризує мистецтво  цього періоду.

*Вищевказані книги знаходяться у книжковому фонді  бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар