Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Призабуті імена : Яким Чаруківський - автор першої наукової праці з воєнно-польової хірургії

"Чому ми так мало знаємо про наше минуле, 
так скоро його забуваємо
 і так легко ставимося до того,
 що  очікує нас в найближчому майбутньому"
М. Пирогов

Відомий військовий лікар Яким Чаруківський народився в 1798 році в селі Пологи на Полтавщині. 1816 року, після закінчення Чернігівської духовної семінарії, вступив до Імператорської медико-хірургічної академії у Санкт-Петербурзі. 
   Після закінчення академії у 1820 році Я. Чаруківський був призначений лікарем Гренадерського полку. Через короткий час здібного фахівця переводять лікарем лейб-гвардії Єгерського полку, у якому він воював під час російсько-турецької війни 1828-1829 рр., потім - у польському поході 1830-1831 років. Яким Чаруківський брав участь у 20 битвах, а тому мав великий досвід у наданні медичної допомоги пораненим і хворим безпосередньо на полі бою.
  Практичну роботу військовий лікар Я. Чаруківський успішно поєднував з науковою діяльністю. У 1825 році 27-річний Яким Олексійович успішно захистив дисертацію на ступінь доктора медицини і хірургії.
Прижиттєве видання. СПб, 1836 рік.
   Із багатьох наукових праць Якима Чаруківського найбільш значною і відомою є "Военно-походная медицина".  Ця своєрідна військово-медична енциклопедія стала фактично першим російським підручником з військової медицини для багатьох поколінь військових лікарів. Книга складається з 5 частин. Понад 1300 сторінок вміщують практично всі розділи військової медицини. У цій роботі автор дав визначення "здоров'я воїнів", обгрунтував завдання військової медицини та підготовки військових медиків, розробив питання медичної евакуації на полі бою, описав роботу військових польових шпиталів. Призначення цієї книги автор сформулював так: "Для молодого лікаря під час походу".
   "Военно-походная медицина" - це глибока наукова праця, яка стала важливою віхою у розвитку військової медицини ХІХ ст. Про цінність цієї книги, її необхідність та неординарність свідчить той факт, що Якиму Чаруківському в 1839 році було присуджено одну з найпрестижніших наукових відзнак того часу - Демидівську премію.
Помер у 1848 році після тривалої хвороби - аневризми серця. Точна дата народження і  смерті та місце поховання - невідомі.
Джерело: Гулько, В.  Автор першої військово-медичної енциклопедії// Історичний календар. - 1998. - с.154.

Немає коментарів:

Дописати коментар