Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

середу, 6 травня 2020 р.

Сильні духом


   До Дня пам'яті та примирення (8 травня) та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війни (9 травня) Національний музей історії України у Другій світовій війні видав книгу «З музейного досьє: Олександр Стебель, Григорій Малинко, Іван Даценко».
   Три людські долі, три дороги крізь вир Другої світової війни, про які розповідає це видання, дуже несхожі між собою. А об’єднує їх передусім те, що кожна з них незвичайна. Незвичайним було життя Олександра Стебеля, батарея берегової оборони під командуванням якого в естонській частині Балтики діяла так вправно, що гітлерівці навіть запропонували йому перейти до них на службу – контролювати Ла-Манш, - але офіцер зберіг вірність присязі. Не менш дивовижний життєпис Григорія Малинка, який з осколком, застряглим біля самісінького серця, зажив слави спортсмена, вигравши дев’ять українських чемпіонатів з боротьби. Біографія Івана Даценка, який перетворився з радянського льотчика-аса на вождя індіанського племені могавків у Канаді, стала відома багатьом в незалежній Україні завдяки кінострічці «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Олександр СтебельРозпочавши свій життєвий шлях у пору революційних змін зірвиголовою на київських вулицях, він зміг стати визнаним професіоналом морської артилерії. Під час німецько-радянської війни командував найсучаснішою береговою батареєю, яка на 106 днів стала справжнім жахом для кораблів противника. До кінця був вірний офіцерському обов’язку та військовій присязі: відмовився евакуюватися і залишився зі своїми воїнами; не пристав на пропозиції противника очолити одну з найпрестижніших берегових батарей Ла-Маншу й не розповів, як відновити свою артилерійську фортецю. На справжній міф Олександра Стебеля перетворила смерть. До сьогодні жителі Балтики знають і поважають київського "крижаного капітана».


Григорій Малинко. Старше покоління харків’ян називало його «людиною з легенди». На фронтах Другої світової війни він дістав сім поранень, а один осколок застряв біля серця. Проте всупереч невтішним прогнозам лікарів зумів не лише повернутися до повноцінного життя, а й стати учасником усіх післявоєнних змагань із класичної та вільної боротьби, а пізніше – самбо. 9 разів ставав чемпіоном серед борців України. Не раз посідав призові місця на чемпіонатах СРСР. Григорій Малинко сформував власну систему світогляду та життєвих цінностей, став блискучим тренером та чуйним наставником для цілої когорти послідовників, які й донині успішно презентують українській спорт на міжнародній арені.



Іван Даценко. Загальновідомою є теза про те, що людське життя набагато непередбачуваніше й несподіваніше, ніж ми його собі уявляємо. У  часи катаклізмів ХХ століття й поготів… Підтвердженням цього є фантастична доля Івана Івановича Даценка, яка перетворила його з радянського льотчика-героя на вождя індіанського племені.


Вищевказана книга вийшла друком у 2019 році за сприяння Київської міської державної адміністрації. По закінченні карантину пропонуємо Вам  прочитати книгу про наших українських героїв - людей, сильних духом.

Джерело: З музейного досьє: Олександр Стебель, Григорій Малинко, Іван Даценко/ НМІУДСВ. - Київ : Саміт-книга, 2019. - 80 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар